Wat zijn de symptomen van de bijwerkingen bij het toedienen van het omstreden het AstraZeneca-vaccin (voortaan Vaxzevria genoemd)?

Nu specialisten en wetenschappers er méér en méér zeker van zijn dat de zeldzame bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes vermoedelijk toe te schrijven zijn aan het toedienen van het vaccin, meer bepaald het AstraZeneca-vaccin (voortaan Vaxzevria genoemd), stelt zich de vraag of er misschien een leedtijdscategorie moet verbonden worden aan dit vaccin.

Er zou nu ook al sprake zijn van dezelfde problemen met een vaccinatie van het Janssen-vaccin of het Johnson & Johnson-vaccin.

LEES MEER

Toch blijft het EMA of het Europese Geneesmiddelenbureau erop hameren dat de voordelen van het vaccin groter zijn, dan het risico op zeldzame bijwerkingen.

LEES MEER

Opletten voor deze symptomen van bijwerkingen.

Mensen die het vaccin hebben gekregen, moeten onmiddellijk medische hulp inroepen als ze symptomen ontwikkelen van deze zeldzame bijwerking - de combinatie van bloedstolsels en lage bloedplaatjes - zijnde: kortademigheid, pijn op de borst, zwelling van de benen, aanhoudende buikpijn, neurologische symptomen, zoals ernstige en aanhoudende hoofdpijn of wazig zien, kleine bloedvlekjes onder de huid buiten de injectieplaats.

Indien deze symptomen voorkomen binnen de twee weken na een prik, moet de gevaccineerde contact opnemen met een arts.

LEES MEER

Beslissing van de Belgische Overheid.

België zal het AstraZeneca-vaccin een maand lang enkel toedienen aan mensen ouder dan 55.

Dat staat te lezen op de site van VRT NWS.

LEES MEER