Afschakelplan

Ondanks alle nieuwe energiebronnen kunnen we te maken krijgen met een “stroomtekort”.

In november van dit jaar zal er slechts 1 kernreactor in ons land worden ingezet. De andere reactoren liggen tijdelijk uit ofwel door onderhoud, een technisch defect of door barstjes in de betonstructuur.

Hierdoor is de kans groot dat we in november te kampen hebben met een serieus “stroomtekort”.
En niet alleen in deze maand, maar dat zou wel eens het geval kunnen zijn gedurende de hele winterperiode. Het hangt natuurlijk ook allemaal een beetje af van het feit of we al dan niet een strenge winter krijgen en wat het algemeen stroomverbruik is.

De overheid heeft hiervoor een “afschakelplan” in het leven geroepen. Heel het land wordt opgedeeld in 8 schijven.

Als het afschakelplan in voege treedt, dan wordt de elektriciteit eerst in schijf acht afgeschakeld. Daarna volgt schijf zeven, en ga zo maar door.

Dit zijn de gemeenten in schijf acht : Beernem, Aalter, Destelbergen, Gavere, Sint-Amandsberg, Gentbrugge, Ledeberg, Knesselare, Laarne, Lochristi, Merelbeke, Melle, Maldegem, Oosterzele, Wetteren, Zomergem, Bornem, Herstelt, Hulshout, Puurs, As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Diepenbeek, Bree, Hoesel, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Overpelt, Meeuwen-Gruitrode, Opglabbeek, Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Scherpenheuvel en Sint-Pieters-Leeuw.

Als je in één van deze gemeenten woonachtig bent, is het mogelijk dat daar het “afschakelplan” in werking treed. Doch veel hangt ook af van de distributiebeheerder.

Eén reactie

 1. België is een zakdoek groot.

  We hebben 4 kernreactoren in Doel. We hebben 3 kernreactoren in Thiange. Dat zijn er 7, waarvan er 6 “kapot en buiten werking” zijn. We hebben ontelbare zonnepanelen op verschillende particuliere en industriële daken. We hebben een nog steeds uitbreidend windmolenpark, zowel te land, als ter zee. We hebben nog andere energiecentrales die deels werken of terug heropgestart kunnen worden. We betalen de hoogste energiekost in Europa, zeg maar de hele wereld. En ga zo maar door …

  En dan zeggen dat er vanaf november, en misschien de hele winter, mogelijks een stroomtekort zal zijn, waarbij als eerste, vooral Limburgse steden en gemeenten van het stroomnet tijdelijk afgesloten zullen worden, dat is werkelijk beschamend en zeker niet goed voor het imago van ons land.

  Als het nog niet mogelijk is om slechts 10 miljoen inwoners van de meest noodzakelijke bron van energie te voorzien, hoe zit het dan met wereldlanden als bijvoorbeeld de Verenigde Staten en China.
  Daar moet ge met zo een “flauwekul” niet afkomen.

  Dan heb ik het nog niet over een schadeloosstelling of compensatie voor de klanten.
  Daar wordt door niemand over gesproken.

  En dan willen ze binnenkort nog iedereen elektrisch met de auto laten rijden.
  Waar gaan ze die stroom dan nog halen ???

Sluit aan bij het gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *