Koloniaal verleden

Een VN-werkgroep eist excuses van de Belgische overheid voor alle (wan)toestanden tijdens het Belgisch koloniaal verleden.

Belgisch-Congo was van 15 november 1908 tot 30 juni 1960 een kolonie van België in het gebied van het huidige Congo-Kinshasa.

Voordien was het gebied sedert 1885 onder de naam Onafhankelijke Congostaat door Leopold II geregeerd als soevereine staat.

Op 18 oktober 1908 stemden de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat van de Belgische staat ermee in om Onafhankelijke Congostaat te annexeren, nadat Leopold II zijn laatste hoop om er een uitgestrekt Kroondomein in privé-bezit te houden eindelijk had opgegeven. Het gebied werd vanaf dat moment Belgisch-Congo genoemd.

Het is de meest donkere periode in de Belgische geschiedenis tijdens het bewind van koning Leopold II. De wreedheden zijn met geen pen te beschrijven.

De afrikanen, toen nog in hoofdzaak “negers” genoemd, werden door de Belgen uitgebuit, onderdrukt, vernederd … zeg maar terug “als slaven” behandeld. België heeft als het ware het land “leeg gezogen en geroofd” en alle kostbare grondstoffen, waaronder diamant, en andere waardevolle voorwerpen gestolen.

Het team van experten van de VN gaat nu voorstellen dat de Belgische regering officieel zijn verontschuldigingen aanbiedt.

LEES MEER : Belgisch-Congo

Eén reactie

 1. Ik ben, wat dit verleden betreft, beschaamd een Belg te zijn. Ik bied alvast mijn oprechte verontschuldigingen aan. Dan heeft het tenminste toch al 1 Belg gedaan.

  Ik begrijp niet dat dat na zovele jaren nog altijd niet gebeurd is.

  En dan maar aan de gewone Belgische bevolking geld vragen “voor de arme negerkes” in Africa. Schandalig !!!

  Herinneren jullie je nog de beeldjes op bijna iedere toog en elke winkel in de vorm van “een met het hoofd knikkend negertje”? Daar kon je dan je bijdrage in stoppen.

  Maar wees maar gerust … niet alleen de Belgische overheid treft schuld. Ook “de weldoeners” van de Katholieke Kerk, met hun missionarissen, zijn daar in die tijd hun graantje gaan meepikken. Ook zij zullen wel dik geprofiteerd hebben van “onze zwarte vrienden”.

  Hiermee bedoel ik niet dat alle missionarissen zo zijn geweest.

  Verontschuldigingen vanwege de Kerk zijn hier volgens mij ook op zijn plaats.

Sluit aan bij het gesprek

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *