Nationale Veiligheidsraad
15-04-2020

Vandaag, woensdag 15 april 2020, kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. De NVR heeft samen met de wetenschappers en experten bekeken welke coronamaatregelen moeten aangepast worden, eventueel versoepeld of welke nieuwe maatregelen er moeten genomen worden.

Verder moet worden bekeken tot welke periode de (nieuwe) maatregelen lopen.

Hieronder het besluit van de Nationale Veiligheidsraad.

Om te beginnen worden de reeds bestaande en opgelegde coronamaatregelen door de overheid verlengd tot zondag 3 mei 2020. Premier Wilmès benadrukt dat er zeker geen sprake is van een versoepeling van de maatregelen.

De standaard maatregelen, zoals het samenscholingsverbod, de (meeste) winkels die gesloten moeten blijven en het verbod op verplaatsingen die niet-essentieel zijn, m.a.w. “blijf (nog steeds) in uw kot”, blijven zeker van kracht en worden bij niet naleving nog steeds streng geverbaliseerd.

Bepaalde beroepsactiviteiten kunnen onder strikte voorwaarden terug worden opgestart, maar “telewerk” of “thuiswerk” blijft aanbevolen.

Verder werd er het volgende aangekondigd:

  • alle massa-evenementen in ons land kunnen tot en met 31 augustus niet doorgaan, waardoor er dus geen zomerfestivals kunnen plaatsvinden
  • tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen opnieuw open gaan, maar alleen als de klanten voldoende afstand kunnen houden, dus onder dezelfde voorwaarden als momenteel in de supermarkten
  • bewoners van rusthuizen of zorginstellingen voor mensen met een handicap of mensen die alleen wonen en zich niet kunnen verplaatsen mogen opnieuw bezoek ontvangen, van één en steeds dezelfde persoon, vooraf aangeduid, die al twee weken zelf geen ziektesymptomen heeft

Wanneer de scholen opnieuw kunnen openen, is nog helemaal niet duidelijk.

“Transparant en zonder valse beloftes spreek ik u toe. De weg is nog lang, niemand weet wanneer we het gewone leven opnieuw zullen kunnen opnemen. Ons doorzettingsvermogen zal nog op de proef gesteld worden. Maar het vooruitzicht op een betere toekomst ligt binnen handbereik. Laat u niet ontmoedigen.” aldus Premier Wilmès.

Volgende week komt de Veilgheidsraad opnieuw bij elkaar. Dan wordt besproken hoe het exitplan eruit zal zien. Mondmaskers zullen vanaf dan een belangrijke rol gaan spelen. Deze zullen bij het voltrekken van een geleidelijk exitplan worden aanbevolen om te dragen, maar niet verplicht.

LEES MEER

Dit bericht delen via sociale media.

Copyright © pbonline.be